KIĆANKE
11.05.2018 | Kategorija: Peciva, hlebovi, testa | Pregleda: 6553Kićanke su ona vrst testa koje se šepuri na tanjiru, treba da zadivi goste, a pritom je vrlo ukusno i ima bezbroj opcija za punjenje. Od slatkog sa sulcom od duna, kremom ili karamelom, do slanog sa ukusom pice, soli ili slanine. Intresantan je i način motanja koji im daje fantastičan izgled. Ima ga i video gde je opisan taj postupak motanja i ukrštanja (negde od 11 minuta ukoliko ne želite da gledate celi video). Spremao sam ih i u emiiji Praktična žena.

Vreme pripreme
45 minut
Sastojci
Sastojci za testo:
- 600-700 gr brašna,
- 400 ml mleka,
- 1 kockica svežeg kvasca ili 2 kašike suvog kvasca,
- 1 kašika sećera
- 1 kašičica soli,
- 50 ml ulja
- 50 gr rastopljenog margarina,
- 1 jaje
Sastojci za punjenje:
- slatko od dunja
- 100 gr poparenih oraha
ili
- krem i 100 gr poparenih oraha
ili
- šunka, kečap, kačkavalj, origano
Način pripreme
U toplo mleko staviti izmrvljeni kvasac, šećer i jednu kašiku brašna. Ostaviti poklopljeno na toplom mestu desetak minuta da kvasac proradi pa uliti u ostatak brašna u koje smo stavili so, jaje, ulje i margarin. Zamesiti elastično testo, ni tvrdo, ni meko. Ostaviti pokriveno vlažnom krpom pola sata, pa opet još jednom lagano premesiti. Kidati manje loptice, oblikovati dlanom, pa rastanjiti na krugove prečnika 10-ak cm. Seći sa strane i na sredini stavljati punjenje. Ukrstiti sečene delove i redjati u pleh. Premazati umućenim jajetom sa malo rastopljenog margarina, a one sa slanim punjenjem posuti origanom.
Peći na 220 stepeni 15-ak minuta. Slatke posuti prah sećerom nakon pečenja i onda servirati.
Pogledajte video
Popularno
Arhiva
- maj 2021 (1)
- april 2021 (3)
- mart 2021 (1)
- jul 2020 (1)
- februar 2020 (1)
- januar 2020 (2)
- decembar 2019 (2)
- jul 2019 (1)
- jun 2019 (1)
- maj 2019 (2)
- april 2019 (2)
- februar 2019 (3)
- januar 2019 (3)
- decembar 2018 (6)
- novembar 2018 (3)
- oktobar 2018 (7)
- septembar 2018 (13)
- avgust 2018 (8)
- jul 2018 (7)
- jun 2018 (8)
- maj 2018 (12)
- april 2018 (15)
Ostavite komentar