KIĆANKE

11.05.2018 | Kategorija: Peciva, hlebovi, testa | Pregleda: 6496

Kićanke su ona vrst testa koje se šepuri na tanjiru, treba da zadivi goste, a pritom je vrlo ukusno i ima bezbroj opcija za punjenje. Od slatkog sa sulcom od duna, kremom ili karamelom, do slanog sa ukusom pice, soli ili slanine. Intresantan je i način motanja koji im daje fantastičan izgled. Ima ga i video gde je opisan taj postupak motanja i ukrštanja (negde od 11 minuta ukoliko ne želite da gledate celi video). Spremao sam ih i u emiiji Praktična žena. 

 Vreme pripreme

45 minut

 Sastojci

Sastojci za testo:

  • 600-700 gr brašna,
  • 400 ml mleka,
  • 1 kockica svežeg kvasca ili 2 kašike suvog kvasca,
  • 1 kašika sećera
  • 1 kašičica soli,
  • 50 ml ulja
  • 50 gr rastopljenog margarina,
  • 1 jaje

Sastojci za punjenje:

  • slatko od dunja
  • 100 gr poparenih oraha

ili

  • krem i 100 gr poparenih oraha

ili

  • šunka, kečap, kačkavalj, origano

 Način pripreme

U toplo mleko staviti izmrvljeni kvasac, šećer i jednu kašiku brašna. Ostaviti poklopljeno na toplom mestu desetak minuta da kvasac proradi pa uliti u ostatak brašna u koje smo stavili so, jaje, ulje  i margarin. Zamesiti elastično testo, ni tvrdo, ni meko. Ostaviti pokriveno vlažnom krpom pola sata, pa opet još jednom lagano premesiti. Kidati manje loptice, oblikovati dlanom, pa rastanjiti na krugove prečnika 10-ak cm. Seći sa strane i na sredini stavljati punjenje. Ukrstiti sečene delove i redjati u pleh. Premazati umućenim jajetom sa malo rastopljenog margarina, a one sa slanim punjenjem posuti origanom.

Peći na 220 stepeni 15-ak minuta. Slatke posuti prah sećerom nakon pečenja i onda servirati.

 Pogledajte video



Ostavite komentar