LISNATO TESTO – KIFLE SA SIROM

25.04.2018 | Kategorija: Peciva, hlebovi, testa | Pregleda: 13006

Lisnate kifle ne moraju biti kifle, ali ih svi mi tako nekako bas volimo…

 Vreme pripreme

oko 60 minuta

 Sastojci

  • 700-800 gr brašna tip500
  • 350 ml tople vode
  • 40 gr svežeg kvasca
  • 100 ml ulja 
  • 1 kašika šećera 
  • 20 gr soli
  • 250 gr zamrznutog margarina 
  • sir i šunka za punjenje

 Način pripreme

U mlakoj vodi izmrvite kvasac, dodajte šećer i 1 kašiku brašna i ostavite 10ak minuta da kvasac proradi (počeće da raste u posudi). U većoj činiji pomešajte brašno i so, pa dodajte nadošli kvasac i umestite testo, dodajte i ulje na polovini mešenja ( odvojite malo brašna za doterivanje gustine testa). Testo treba da bude meko i elastično i da se odvaja od ruke i posude. Pokrijete vlažnom krpom i ostavite ga 20ak minuta da udvostruči masu. Nakon toga lagano premesite još jednom na pobrašnjenoj radnoj površini i podelite na 8 jufki. Pokrijte opet krpom i ostavite 10 minuta da odmori. Svaku koru razvucite prečnika oko 30cm i rendajte zamrznuti margarin. Rasporedite margrain da imate podjednako za svaku koru, osim za poslednju. Od te gomile razvucite jednu veliku i podelite na 16 trouglića. Svaku filujte sirom ili šunkom i dok uvijate kiflu povlačite trouglić prema sebi kako bi se još malo razvukao a vi dobili što više namotaja. Ređajte u pek papirom obloženom plehu ali ne pregusto jer će one još dodatno rasti. Uključite rernu na 220C, i dok se rerna ne zagreje premažite kifle rastopljenim margarinom sa malo tople vode, pospite ih susamo i ostavite da još malo porastu ( 15ak minuta, dok se temperatura rerne ne ujednači svuda na 220C).

Da se odmah razumemo, lisnato testo uopšte ne mora biti urolano u kiflu, ali se kod nas takav oblik baš odmaćinio, pa po navici sečemo trougliće i motamo kifle

Ostavite komentar