BUREK

24.04.2018 | Kategorija: Peciva, hlebovi, testa | Pregleda: 14951

Da li ste znali da burek možete spremiti, ispeći i pojesti i kod kuće i da opet bude bolji nego što je u većini pekara?

 Vreme pripreme

oko 3 sata

 Sastojci

  • 600gr brašna,
  • 300ml vode i
  • 10 gr soli
  • 300 gr svinjske masti 
  • oko 400 gr sitnog sira

 Način pripreme

Umesiti elasticno testo od brašna soli i vode i dooooobro ga izmorite. Dakle, mesite dok vam ne utrne rame. Onda ga izudarajte o radnu površinu još 50ak puta. To je jako bitna stavka (možda i najbitnija) jer se tim postupkom razvija gluten iz brašna pa korice koje kasnije razvlačite bivaju sve tanje i tanje bez da pucaju.  Podelite na 8 jufke, svaku obilato premazite svinjskom mašću, prekrijte plastičnom folijom pa krpom i ostavite na toplom mestu sat, dva, tri, što duže. Rasčistite ceo trpezarijski sto jer će vam ceo biti potreban za koru. Bilo bi dobro kad biste imali neku plastičnu musemu jer se površina treba nauljiti i to dobrano. Koru rukama razvuci sto tanje, ako i pukne nije strasno, ali se trudite da do toga ne dođje. Dobro je poprskajte svinjskom mašću, ja sam radio kašikom i za jednu koru mi je bilo potrebno četri ili pet kašika. Preklopite sve krajeve na veličinu pleha ili tepsije i lagano odložite sa strane. Drugu jufku isto tako razvucite kao prvu, isto porpskajte mašću i stavite onu prvu koru preko, sad stavite i sir pa opet uvijte kao da pakujte poklon. Odložite sa strane. Trecu isto tako, pa mast, pa one dve, pa sir pa pakujte, odložite sa strane, četvrtu, mast, one tri, sada bez sira, pakujte i pažljivo u dobro podmazan pleh. Burek se sa donje strane i peče i prži. Odmah u rernu prvo na 200, 10ak minuta pa na 250 stepeni dok ne postane zlatno žut. Obećavam da ću sledeći put meriti vreme, ali to će biti verodostojno jedino ako pecete u mojoj rerni, dakle vaša je možda jača ili slabija. Pratite burek, kad ste već stigli do rerne, verujem da vam neće teško pasti da ga posmatrate kako se peče. Još jednom sve ovo za drugi pleh

 Pogledajte video



SVE SU PITE PITE, SAMO JE BUREK PITAC 😂
Gos’n Pitac! Jesam li sad upotrebio pravilan termin? Pitam one koji su se borili za to da je #burek samo s mesom…

Ostavite komentar