PALAČINKE

29.09.2018 | Kategorija: Kolači | Pregleda: 8093

Verujem da skoro svako ima svoj recept za palačenike i kad se sve sabere i oduzme recept uglavnom bude isti. Mleko, jaja i brašno i dobar tiganj, jel tako? Ipak male tajne svakog od nas čine svačije palačinke posebne. 

 Vreme pripreme

30 min

 Sastojci

  • 3 jaja
  • 400 ml kisele vode 
  • 300 ml mleka
  • oko 350 gr brašna 
  • 1 kašičica praška za pecivo 
  • 1 kašika šećera 

 Način pripreme

Na 3 jaja idu otprilike 400ml kisele vode i oko 300ml mleka pa na tu količinu dodje oko 350 gr brasna (složićete se da je mnogo teško izmeriti količinu brašna jer se uvek dodaje još malo kako bi se dobila idealna gustina). Za boju, tačnije da vam palačinke ne budu anemicne zadužen je šećer. Ja roknem celu kašiku i opet slobodno smem da kažem da je testo neutralno. Dakle, palačinke mogu da budu i slane, a samim tim mogu i da se pohuju. Za one male pegice po palačinki/palačinci koristim praška za pecivo, ali vrlo malo. PZP ume da promeni ukus testu, naročito kada radimo sa malom količinom brašna u koje se meša. Ja dodam i prstohvat soli i par kapi ulja u testo (to je ono ulje kojim pomažem tiganj prvi put pa sto se slije sa tiganja). Palačinke pečem na umerenoj temperaturi. Ako radite sa plotnama, to je onda ona jačina tik ispod najjače, a ako je na tiganju onda je plin ili ringla smanjena na dvojku (ako imamo jačinu do tri). Eto, raspisao sam se kao da je neka nauka, ali znam koliko vas je pitalo u poslednje vreme kako ih ja pravim.

Ostavite komentar