KAPRI ČIZKEJK

18.06.2018 | Kategorija: Torte | Pregleda: 5516

Čizkjek što zbog posla što jer je omiljen pravim vrlo često i do sada bez greške. Tačnije jednom se desilo da se voćni žele nije stegao ali to je bilo zbog toga što mi je neko bio smanjio frižider, pa nije bilo dovoljno hladno. Ovaj put ne znam sta mi je bilo, ali mi se učinilo kao da se isti taj voćni žele prohladio i da je spreman da ga nanesem preko belog fila. Očigledno nije jer kad sam pogledao 15 minuta nakon što sam ga izlio I stavio u frižider njega nije bilo, nestao je I sve dok nisam isekao tortu nisam znao gde je i šta se s njim desilo. Ispostavilo se da je samo skilznuo po sredini belog fila I tu se stegao formirajuci preukusan sloj i plus sto izgleda fantasticno kad se iseče presek. Pravio sam odmah još jedan tek da se uverim da moze to tako. 

 Vreme pripreme

30 minuta + 12h u frizideru

 Sastojci

Korica

  • 300 gr mlevenog keksa
  • 125 gr margarina
  • 100 ml mleka 

Beli fil 

  • 500 gr sirnog namaza
  • 200 gr šećera u prahu 
  • 100 gr kisele pavlake 
  • 200 ml slatke pavlake
  • 10 gr želatina 

Srednji fil od višanja 

  • 200 ml bistrog soka od višanja
  • 10 gr želatina

Voćni fil 

  • 300 gr smrznutih višanja
  • 125 gr kristal šećera
  • 100 ml vode
  • 10 gr želatina 

 Način pripreme

U mleveni keks ulijte istopljeni margarin i mleko pa lepo izmešajte. Dno kalupa prečnika 28 cm obložite pek papirom pa izručite keks. Lepo rukama utapkajte i poravnjajte pa ostavite u frižider. U jednoj posudi umutite slatku pavlaku. U drugoj umutite sir i šećer u prahu, dodajte i kiselu pavlaku pa još malo mutite. Sjedinite sa umućenom slatkom pavlakom. Želatin prelijte sa 50 ml hladne vode i ostavite ga 10-ak minuta da nabubri. Na laganoj vatri ili u mikrotalasnoj zagrejte zelatin da se istopi. Dodajte u taj želatin jednu kašiku belog fila pa lepo izmešajte, a onda ga sjedinite sa ostatkom bele smese. Mutite još par minuta kako bi se želatin sjedinio sa ostatkom fila. Izlijte preko keksa, poravnajte i vratite u frižider. Voće, vodu i šećer kuvajte 10ak minuta. Želatin isto pripremite pa ulijte u voće. Ostavite bukvalno par minuta pa lagano kutlacom izlivajte preko belog delo koji još nije stegnut. Ostavite u frižider (tečnost će potonuti kroz beli deo) a vi za to vreme stavite sok od višnje da provri i na isti način pripremite želatin, pa kada stavite u sok ostavite da kipi još desetak sekundi. Ostavite da se prohladi pa lagano prelijte preko belog fila i voća koje se zadržalo na površini. Ostavite preko noći da se lepo stegne pa tek onda skinite obruč i secite.

Ostavite komentar