ČIZKEJK – nepečeni

27.04.2018 | Kategorija: Torte | Pregleda: 6677

Većini omiljena poslastica, sada i sa fantastičnim receptom…

 Vreme pripreme

30 min + 4 sata u frizideru

 Sastojci

KORA

  • 300 gr mlevenog keksa
  • 150 gr margarina 
  • 100 ml gaziranog soka od pomarandže
  • 50 gr istopljene crne čokolade za kuvanje

BELI FIL

  • 500 gr sitnog sira, slabo slanog 
  • 200 gr šećera u prahu
  • 200 ml slatke pavlake
  • 180 gr kisele pavlake 
  • 10 gr goveđeg želatina

CRVENI FIL

  • 500 gr crvenog voća 
  • 250 ml voda 
  • 150 gr šećera
  • 10 gr goveđeg želatina

 Način pripreme

U mleveni keks ulijte istopljeni margarin čokoladu i sok pa lepo izmešajte. Dno kalupa prečnika 28 cm obložite pek papirom pa izručite keks. Lepo rukama utapkajte i poravnjajte pa ostavite u frižider. U jednoj posudi umutite slatku pavlaku. U drugoj umutite sir i šećer u prahu, dodajte i kiselu pavlaku pa još malo mutite. Sjedinite sa umućenom slatkom pavlakom. Želatin prelijte sa 50 ml hladne vode i ostavite ga 10-ak minuta da nabubri. Na laganoj vatri ili u mikrotalasnoj zagrejte zelatin da se istopi. Dodajte u taj želatin jednu kašiku belog fila pa lepo izmešajte, a onda ga sjedinite sa ostatkom bele smese. Mutite još par minuta kako bi se želatin sjedinio sa ostatkom fila. Izlijte preko keksa, poravnajte i vratite u frižider. Voće, vodu i šećer kuvajte 10ak minuta. Želatin isto pripremite pa ulijte u voće. Ostavite da se malo prohladi pa lagano prelijte preko belog fila. Ostavite preko noći da se lepo stegne pa tek onda skinite obruč. 

Da se odmah razumemo, najbolji čizkejk je napravila Gaga – moje grne (https://moje-grne.com/), a ovo je samo jedna od varijacija tog recepta. Naime, naišao sam u supermarketu na mnogo lep rinfuzni sitan sir, koji je nešto između kajmaka i krem sira, idealan upravo za cheesecake, onaj nepečeni. Realno je takav najviše zaživeo kod nas, pa ga zato češće i pravimo. Evo i recepta…

Ostavite komentar