GALLET SA MIX VOĆEM

02.06.2018 | Kategorija: Kolači | Pregleda: 3797

Iako sam imao inspiraciju za naziv, suština kolača je vrlo jednostavna; prhkok testo i voćni mix. Ima i još par sastojaka koja su upotpunila recept i dala mu posebnu notu, a to su kombinacija voća kao i orašasti plodovi pomešani sa smeđim šećerom na dnu tarta. 

 Sastojci

ZA PRHKO TESTO

  • 250 gr brašna 
  • 125 gr margarina 
  • 6 gr soli 
  • 20 gr šećera 
  • 5 gr praška za pecivo
  • oko 50 ml vode

ZA FIL

  • 100 gr seckanih lešnika i oraha
  • 250 gr smrznutog crvenog voća (borvnica, malina, višnja, trešnja, jagoda, ribizla…)
  • 200 gr svežih jagoda 
  • plus par trešanja iz bašte 
  • oko 100 gr kristal šećera 

 Način pripreme

Zamrznite margarin, pa ga u prosejano brašno u koje ste dodali so, šećer i prašak za pecivo narendajte i rukama izmešajte da dobijete mrvičasto testo, dodavajte vodu i mesite testo dok ne dobijte fino, meko, glatko testo. Umotajte u foliju i stavite u zamrzivač na pola sata. 

Razmotajte pek papir i stavite testo koje ste izvadili iz friza. Izmedju kese i pek papira razoklagijajte koru debljine malo manje od pola centimetra. Prebacite sa sve pek papirom u okrugli kalup. Pospite prvo seckane orahe i lešnike, pa smrnuto voće i na kraju jagode, ali ne po celoj kori već ostavite po pet centimetara prazno po krajevima kako biste preklopili i zatvorili galetu. Odgore pospite kristal šećeromi pecite u rerni na 200C oko 15 minuta. To već zavisi od vaše rerne. Kada se ispeče izvadite i ostavite da se ohladi. Pospite kolač prah šećerom. 

Mala napomena: smrznuto voće ne mora biti smrznuta, najbolje je da je malo odstoji na sobnoj temperaturi pa procedite vodu koju pusti. Naročito borovnica ako je koristite. 

 Pogledajte video



Ostavite komentar