KNEDLE SA KANDIRANIM KAJSIJAMA

26.05.2018 | Kategorija: Kolači | Pregleda: 3381

Ovo su jedne vrlo neobične knedle ili gomboce kako su u narodu još poznatije. Recept za testo je osnovni, pa zbog toga i imaju pravu da sebe nazivaju knedlama. Jedino što niti su sa šljuvama, niti su uvaljane u prezle. Ali zašto sve što se mora baš da se mora. Ukus je fantastičan, na oko su još lepše. Iako su sa šljuvama i dalje favorit broj jedan, interesantno je to da mogu da se pripremaju sa gotovom biblo kojim sezonskim voćem. Ja razmišljam čak i da kombinujem u šta ću ih uvaljati od toga čime su punjene. 

 Vreme pripreme

30 minuta

 Sastojci

  • 500 gr krompir pirea
  • 20 gr maslaca
  • 2 kašike šećera 
  • oko 200 gr brašna 
  • 100 gr kandiranih kajsija (mogu i sveže)
  • 30 ml ruma 
  • oko 100 gr nugat krema 
  • seckani orasi, lešnici, keks i kokosovo brašno 

 Način pripreme

Krompir pire pripremite na uobičajan način, sa maslacem i šećerom pa ostavite da se ohladi. Dodajte brašno i umesite fino i glatko testo. Kajsije potopite u vodu pa dodajte rum, prokuvajte par minuta i ocedite. Nugat krem kašičicom stavljajte na pek papir i stavite u zamrzivač na pola sata. Kada su svi sastojci spremni sipajte u dublju šerpu vodu i stavite na vatru da provri. Rukama kidajte testo i rastanjite na dlanu. Kajsiju napunite kremom pa stavite na sredinu testo, zatvorite i još malo oblikujte lopticu. Knedle spustati u ključalu vodu i kuvati dok ne izađu na površinu. Na veći i plitki tanjir rasporedite seckane lešnike, orahe, keks i braon šećer pa knedle izvadite direktno na taj tanjir i dobro uvaljajte sa svih strana. Ostavite da se ohlade i služite. Ja sam par knedli u koje saam stavio sveže kajsije uvaljao u kokosovo brašno. Sveže kajsije nije potrebno dodatno pripremati (osim izvaditi košticu) jer će se ona skuvati i lepo omekšati dok se knedla kuva u ključaloj vodi. 

Ostavite komentar