EKLERI SA SIROM

24.05.2018 | Kategorija: Kolači | Pregleda: 4490

Ovi neobični ekleri su kod nas i dalje u top 5 najomiljenijih kolača. Najčešće ih pravim tako da budu upola manje veličine nego što je to običaj kod eklera. Jednom članu moje porodice, tačnije snaji je ovo čak i omiljeni kolač. Tačnije, bio je omiljen dok se nije obrela da ih pravi sama. Nije da su komplikovani, ali ima posla, traže i vremena i strpljenja. Ispali su oni fantastični (mislim da je čak i ima negde slika na mom instagram profilu), ali je tada njen utisak bio da joj je jasno zašto ih ne pravimo često :). I ne treba da budu često na trpezi jer će onda izgubiti draž i neku vrstu mistike (to je zbog čilija u čokoladi). Znam to jer nam se to desilo sa princes krofnama. Eno, već neko vreme nam uopšte ne padaju na pamet. 

*Slika eklera je iz arhive sa mog instagrama (https://www.instagram.com/licni_harlekin/ )

 Vreme pripreme

90 minuta

 Sastojci

  • 360 ml vode
  • 180 ml ulja
  • 400 gr brašna
  • 5 jaja
  • 400 gr krem sira 
  • 200 gr šlag kreme
  • 200 gr čokolada
  • 2 prstohvata čilija u prahu 

 Način pripreme

Vodu i ulje stavite na vatru da proključaju, pa dodajte brašno i snažno mešajte dok se brašno potpuno ne umesi. Ostaviti da se ohladi pa dodavati jaja, jedno po jedno. Dakle, dok se jedno jaje potpuno ne homogenizuje sa smesom ne stavljati naredno. Za ovaj deo možete koristiti mikser na najsporijoj brzini, a možete i spatulom. Ja najčešće koristim spatulu. Za oblik eklera koristite špric za tulumbe, sa najširim nastavkom. Peći na 250 minuta oko 15 minuta, dok ne dobiju finu zlatno braon boju. Trebali bi da tokom pečenja udvostruče svoju dimziju i budu skroz šuplji unutra. Ja ih ostavim u otvorenoj rerni jos 10ak minuta pa onda napolje dok se potpuno ne ohlade. Za to vreme umutuim krem sir i šlag. Ekler potupno rasečem pa donji deo punim kremom, a gornji deo, odnosno poklopac, umačem u prethodno otopljenu čokoladu sa čilijem. 

Ostavite komentar