BAKLAVA SA MAKOM, KIKIRIKIJEM I VISNJAMA

09.07.2018 | Kategorija: Kolači | Pregleda: 10061

Čuvena baklava sečena u zvezdu, sa makom i višnjama i prepečenim kikirikijem. Odavno je gledam i promatram i kapiram kako se seče, a onda je divna Milica (http://milinkuvar.com ) to lepo napravila i objasnila te sam ja jedva dočekao slobodno vreme da je pripremim. Na kraju mi i nije bilo komplikovano. Ja sam malo modifikovao njen recept, pa da vidite kako to izgleda u mojoj izvedbi. 

 Vreme pripreme

45 minuta

 Sastojci

  • 1 pakovanje gotovih kora za baklave 
  • 250 gr margarina 
  • 200 gr plavog maka 
  • 200 gr kristal šećera 
  • 100 gr prepečenih kikirikija 
  • 150 gr čokolade 
  • višnje – oko 200/300 gr 

Za nalivanje:

  • 400 ml vode 
  • 300 gr šećera 

 Način pripreme

Isecite kore prema tepsiji u koju ćete peći baklave. Moja je bila prečnka 30 cm. Bilo bi dobro da bude neka prohromska jer se seče direktno u tepsiju pa ne bi valjalo da se ošteti teflon. Stavite vodu i šećer za prelivanje da provri pa kuvajte na tihoj vatri još 10ak minuta i sklonite da se prohladi. Istopite margarin i ređajte tri kore. Svaku prvo namažite margarinom. Pomešajte sve ostale sastojke za fil. Dakle prvo iseckajte kikiriki koji ste prepekli na suvom tiganu, a čokoladu narendajte. Pospite preko kore i redjajte dve kore (svaka je premazana margarinom). Ponavljajte sve dok vam ne ostanu tri poslednje kore. Dve kore, fil, dve kore fil… I na kraju tri kore Uvucite krajeve vrhom noža u tepsiju onako kako majka navlači detetu majicu u pantalone. Mene je taj deo na to podsetio. Ostavite u frižider desetinu minuta kako biste lakše isekli zvezdu. Sečete na sledeći način: prvo na polovine, pa na četvtrtine, pa na osmine i onda svaku drugu osminu paralelno sa onom prethodnom. Vrlo jednostavno. Pecite ih na 200C oko 20 minuta i onako vruće ih nalijte onim prethodno ohladjenim špilom od šećera. Ostavite preko noći da se lepo upije (to ako izdržite). 

 Pogledajte video



Ostavite komentar