BAKLAVA SA MAKOM, KIKIRIKIJEM I VISNJAMA
09.07.2018 | Kategorija: Kolači | Pregleda: 10061Čuvena baklava sečena u zvezdu, sa makom i višnjama i prepečenim kikirikijem. Odavno je gledam i promatram i kapiram kako se seče, a onda je divna Milica (http://milinkuvar.com ) to lepo napravila i objasnila te sam ja jedva dočekao slobodno vreme da je pripremim. Na kraju mi i nije bilo komplikovano. Ja sam malo modifikovao njen recept, pa da vidite kako to izgleda u mojoj izvedbi.
Vreme pripreme
45 minuta
Sastojci
- 1 pakovanje gotovih kora za baklave
- 250 gr margarina
- 200 gr plavog maka
- 200 gr kristal šećera
- 100 gr prepečenih kikirikija
- 150 gr čokolade
- višnje – oko 200/300 gr
Za nalivanje:
- 400 ml vode
- 300 gr šećera
Način pripreme
Isecite kore prema tepsiji u koju ćete peći baklave. Moja je bila prečnka 30 cm. Bilo bi dobro da bude neka prohromska jer se seče direktno u tepsiju pa ne bi valjalo da se ošteti teflon. Stavite vodu i šećer za prelivanje da provri pa kuvajte na tihoj vatri još 10ak minuta i sklonite da se prohladi. Istopite margarin i ređajte tri kore. Svaku prvo namažite margarinom. Pomešajte sve ostale sastojke za fil. Dakle prvo iseckajte kikiriki koji ste prepekli na suvom tiganu, a čokoladu narendajte. Pospite preko kore i redjajte dve kore (svaka je premazana margarinom). Ponavljajte sve dok vam ne ostanu tri poslednje kore. Dve kore, fil, dve kore fil… I na kraju tri kore Uvucite krajeve vrhom noža u tepsiju onako kako majka navlači detetu majicu u pantalone. Mene je taj deo na to podsetio. Ostavite u frižider desetinu minuta kako biste lakše isekli zvezdu. Sečete na sledeći način: prvo na polovine, pa na četvtrtine, pa na osmine i onda svaku drugu osminu paralelno sa onom prethodnom. Vrlo jednostavno. Pecite ih na 200C oko 20 minuta i onako vruće ih nalijte onim prethodno ohladjenim špilom od šećera. Ostavite preko noći da se lepo upije (to ako izdržite).
Pogledajte video
Popularno
Arhiva
- maj 2021 (1)
- april 2021 (3)
- mart 2021 (1)
- jul 2020 (1)
- februar 2020 (1)
- januar 2020 (2)
- decembar 2019 (2)
- jul 2019 (1)
- jun 2019 (1)
- maj 2019 (2)
- april 2019 (2)
- februar 2019 (3)
- januar 2019 (3)
- decembar 2018 (6)
- novembar 2018 (3)
- oktobar 2018 (7)
- septembar 2018 (13)
- avgust 2018 (8)
- jul 2018 (7)
- jun 2018 (8)
- maj 2018 (12)
- april 2018 (15)
Ostavite komentar