MAJMUNSKI HLEB

19.01.2020 | Kategorija: Peciva, hlebovi, testa | Pregleda: 2942

Majmunski hleb sam spazio na kanalu jedne meni vrlo drage fudblogerke iz Novog Sada. U pitanju je blog DANGINA KUHINJA, koju vrlo rado pratim i isprobavam njene recepte. 

Kako je zima doba godine za testo, ovaj recept mi se taman učino odličnim za nedeljnu poslasticu. Odmah da vam kažem da nisam pogrešio. Majmunski hleb je kombinacija cimet rolnica i buhtli s kremom. Naravno, i momenat druženja jer se cepka i jede direktno iz tanjira je jako bitan. 

Ja nisam preterano modifikovao recept, jedino sam malo smanjio masnoću, umesto margarina ubacio maslac i izostavo jaje (potpuno nenamerno). 

 Vreme pripreme

45 min.

 Sastojci

  • 1.5 kašika suvog kvasca ili 1 kockica svežeg 
  • 300 ml mleka 
  • 2 kašike šećera 
  • prsohvat soli 
  • 100 gr maslaca 
  • oko 600 gr brašna 

Potrebno je još i 

  • 100 gr čokolade 
  • 150 gr smeđeg šećera 
  • 2-3 kašike cimeta 
  • 100 gr istopljenog maslaca 

 Način pripreme

U toplo mleko staviti kvasac, šećer i brašno i ostaviti desetak minuta da kvasac nadođe, takoreći da proradi. 

U većoj činiji (ja imam jednu koja mi služi samo i isključivo za testo) sipajte brašno, stavite maslac koji je na već dobio sobnu temperaturu (možete ga i narendati kako bi se fino umesio – ali se kasnije to rende teško pere :D) stavite so, i nadošli kvasac. Umesite fino i meko testo koje se ne lepi ni za prste ni za činiju. 

Ostavite testo oko sat vremena da staše. 

Drugi deo maslaca istopite, a u posebnoj činiji pomešajte smeđi šećer i cimet. Cimet dozirajte onoliko koliko ga volite (neki znamo i da preteramo). 

Kada testo udvostriči svoju masu, lagano premesite i kidajte male delove. U svaki stavite kockicu čokolade, zatvorite lepo, umočite u margarin, pa u mešavinu smeđeg šećera i cimeta. 

Ređajte nepravilno u kalup za kuglof i tako sve dok imate testa. 

Peče se na 200C oko pola sata. 

Ja sam kolač nakon što se prohladio prelio istopljenim karamelama sa malo mleka. Ni tu nisam pogrešio. 

 

Ostavite komentar