AMERIČKA PITA SA JABUKAMA

14.09.2018 | Kategorija: Peciva, hlebovi, testa | Pregleda: 4406

Bye bye miss American pie… Jel znate tu fantastičnu madoninu obradu iz dvehiljade i neke? Čak mi se čini da je koristila tu pesmu i kao naslovnu numeru za neki njen film. Mislim da sam i gledao film, divan beše. 

Elem, iskorsitio sam višak onog prhkog testa da napravim ovu pitu. Manje više bi i testo za pitu bilo slično. Ovo sam pekao u mom divnom plehčiću za burek i divno je ispalo. Skoro a kao one američke domaćice koje ispeku pitu pa je stave na sims prozora da miriše po komšiluk. Tako sam i ja uradio da bi se brže ohladila. Da li bi onda bila prigodnija pesma – my  american pie brings all the boys to the yard- ? :))))

 Vreme pripreme

45 minuta

 Sastojci

  • 125 gr margarina (ja sam koristio sa ukusom slatke pavlake jer sam znao da će biti slatka pita)
  • 250 gr brašna  (oštro, tip400)
  • 50 ml hladne vode (+1 kašika ukoliko je potrebno u zamesu)
  • prstohvat soli
  • 1 kašika šećera 
  • 1 vanilni šećer
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 1 kg jabuka
  • cimet i braon šećer

 Način pripreme

Margarin zamrznuti, pa kad se stegao narendati u dublju činiju i dodati brašno te pomešati da dobijete mrvičastu smesu. Dodati so, šećer, vanilicu i prašak za pecivo pa sve lepo promešati. Dodati na kraju vodu i zamesiti tvrdo, ali kompaktno testo. Umotati u streč foliju ili kesu i ostaviti u frižideru na pola sata. Za to vreme oljuštiti i očistiti jabuke pa ih isto narendati. Ja volim da ih malo omekšam pa ih ubacim u mikrotalasnu na jedan minut na najače. Kad se prohlade ocedim vodu koju su pustile i dodam dve kašike braon šećera i jednu kašiku cimeta. Sve lepo izmešati.

Kad se testo ohladilo podeliti 1/3 – 2/3 pa od 2/3 testa razvući tanku koru i prebaciti u pleh. Ja sam koristio rebrasti plitki pleh za burek prečnika f26. Testo se najbolje razvuče izmedju dva lista pek papira. Posuti mlevene orahe na dno pa rasporediti rendane jabuke. 1/3 testa razvući i iseći na trakice i ukrstit preko jabuka. Peče se na 220C dobrih pola sata. 

Trakice sam premazao žumancetom i posuo braon šećer koji se fantastično zapekao u rerni. 

Ostavite komentar