PITA SA VISNJAMA I KUPINAMA – ZA SUTRA

01.08.2018 | Kategorija: Kolači | Pregleda: 7404

Kupio sam neke kupine danas na pijaci jer su bile mnogo lepe i mirisljave, ali nekako ogromne. Secam se da smo ranije kao deca cesto odlazili u jedan nas stari vinograd kog smo bukvalno tako zvali “staro” i brat i ja cesto nailazili na kupine, one prave, sumske. Sad kad pomislim na to vreme gotovo da mogu da vratim miris ispod nosa tih kupina. Cini mi se kao da je cela suma mirisala na njih. Bile su mnogo sitne, ali najukusnje ikad. Uvek bi se vracali kuci ogrebanih ruku i nogu. Ove danasnje nisu takve, domace su – ako kupina moze biti domaca. Meni se to ne dopada, danasnja deca ne znaju kako izgleda i gde raste kupina. 

Napravio sam pitu, baklavu – motanu od kupina i visnja, sa grizom i jajima. Dobra je tek sutradan, kad griz upije tecnost kojom se naliva.

 Vreme pripreme

45 min

 Sastojci

  • 1 pakovanje gotovih kora
  • 3 jaja
  • 1 solja ulja
  • 1 solja secera 
  • 1 solja griza 
  • 1 casa jogurta 
  • 1 prasak za pecivo 
  • oko 200 gr kupina
  • oko 200 gr visanja 

 Način pripreme

Pomesajte sve sastojke zicom za mesanje. Prvu koru premazite filom pa preklopite drugom. Drugu isto premazite filom pa preklopite trecom. Trecu premazite filom i rasporedite trecinu visanja i kupina. Preko stavite i cetvtu koru te i u nju premazite filom. Zatvorite krajeve i umotajte. Ponovite postupak za sve tri kore i prebacite u podmazan pleh. Pecite oko 30 minuta na 200C. Za to vreme stavite 400 ml vode i 300 gr secera da kipi desetak minuta pa kad se pita ispece prelijte i ostavite do sutra da se sve lepo upije. 

 Pogledajte video



Ostavite komentar