GULAŠ
29.04.2018 | Kategorija: Glavna jela, super, čorbe | Pregleda: 3567Nedelja, dan kao jedvačekanje za obavljanje kojekakvih celodnevnih aktivnosti. Postoje par stvari za koje mi nije žao kad se padnu u nedelju, a to su neka svadba, izlet ili spremanje jednog ovakog jela. Ne padne mi teško ni to što moram ustati u 8 ujutru, očistiti i naseći 2 kg crnog luka. Jedan takav dan se zatekao baš danas, 29,aprila leta gospodnjeg 2018. Pišem vam recept za gulaš upravo onakav kakav je u kotliću.
Vreme pripreme
od 6 -8 sati
Sastojci
- 2,5 kg crnog luka
- 1 kg svinjske plećke
- 1 kg junećeg vrata
- oko 400 ml ulja
- 500 ml paradajz sosa
- 200 ml crnog vina
- oko 4 l vode
- so i biber
Način pripreme
U kotlić ili veću šerpu (ukoliko radite na šporetu) sipajte ulje i luk i lovorov list. Bitno je da vatra ne bude prejaka jer je sve kod gulaša bitno da ide polako i postepeno. Tako se luk dinsta dobrih sat vremena. Negde pred kraj dinstanja dodajte junetinu i kada luk bude potpuno kašast dodajte i svinjetinu i nalijte vodom. Otprilike litru na svakih sat, sat i po. Nakon trećeg dolivanja dodajte so i biber. Sipajte i vino i ostavite da malo krčka. Sipajte onda i poslednju litru vode i ostavite jos sat vremena. Sada posmatrate i doterujete gustinu gulaša. Znam ljude koji ga vole retkog, a i nas koji vole da je gust. U tiganju na malo ulja na laganoj vatri upržite dve kašike brašna i malo tucane paprike. Na vrelo zapržite gulaš i ostavite da krčka još pola sata. Pozovite prijatelje i uživajte u danu, a i u životu.
Popularno
Arhiva
- maj 2021 (1)
- april 2021 (3)
- mart 2021 (1)
- jul 2020 (1)
- februar 2020 (1)
- januar 2020 (2)
- decembar 2019 (2)
- jul 2019 (1)
- jun 2019 (1)
- maj 2019 (2)
- april 2019 (2)
- februar 2019 (3)
- januar 2019 (3)
- decembar 2018 (6)
- novembar 2018 (3)
- oktobar 2018 (7)
- septembar 2018 (13)
- avgust 2018 (8)
- jul 2018 (7)
- jun 2018 (8)
- maj 2018 (12)
- april 2018 (15)
Ostavite komentar